Jeg er så heldig at bo et sted der tillader at jeg har et fint 5×8 meter værksted. Det vil jeg udnytte til at lære en masse om træarbejde og værktøj. Mit første projekt vil derfor være at bygge et arbejdsbord / værkstedsbord til det værksted.

Mine kriterier er at jeg får en god stor flade at arbejde på, og en mulighed for at opbevare værktøj både fremme for de meget anvendte stykker værktøj, men også mere skjult til de mere specielle stykker værktøj.

Jeg har nærmest ingen erfaring med træarbejde overhovedet andet end sløjd tilbage i folkeskolen. Så derfor bliver det meget en begynder blog med en masse læringer og sikkert en masse fejl.

Det første skridt var at prøve at få mine kriterier ned på et stykke papir. Jeg søgte naturligt en del inspiration på youtube hos folk som “Brett Withjack” og “Jay Bates” der laver nogle fænomenale videoer. Mine endelig beslutning blev derfor et stort arbvejdsbord på 80x240cm med en smallere hylde under, så jeg kan have en stol under arbejdsbordetbordet og mine ben, hvis jeg sidder ned. Desuden et mindre arbejdsbordbord på 80x120cm med en fuld bredde hylde til min værkstedsstøvsuger o.l. Imellem de to arbejdsbordeborde laver jeg en station til min kapsav, så den skæreflade eller plan flugter med de to bordplader.

Da jeg ikke er særlig god til at tegne, røg begge arbejdsbordbord i SketchUP. Et fint gratis tegneprogram med et tons af videoer på youtube til at lære fra.

80x120cm arbejdsbord.

80x120cm arbejdsbord. Pladen er ikke med.

80x240cm arbejdsbord

80x240cm arbejdsbord. Uden plade

Materialer

Stort bord

  • 10stk reglar 45x70mm i længden 2400cm a 24 kroner/stk
  • 2stk 19mm 80x120cm mdf plade a 109 kroner/stk

Lille bord og kapsavbord

  • 8stk reglar 45x70mm i længden 240 cm a 24 kroner/stk
  • 2stk 19mm 80x120cm mdf plade a 109 kroner/stk

Diverse

  • 5,0x70mm træskruer til alle rammesamlinger
  • 5,0x40mm træskruer til at skrue bordplade i (hvis der ikke anvendes Kreg Jig).

Pris i alt = 862 kroner for træ. Måske 25-50 kroner i skruer.

Jeg havde nogle 4,5×7,0cm reglar liggende som jeg valgte som materiale, de koster 24 kroner for 240cm i Bauhaus og er fint til det her projekt. Desuden valgte jeg 19mm mdf plade til bordpladen. Mdf er lidt dyrere en spånplade, men også lidt mere holdbart. De koster 109 kroner for 80×120 cm i Jem&fix. Her kan spares lidt ved at købe spånplader der koster lidt mindre.

Jeg har desuden kigget længe på en Kreg Jig der kan lave skjulte skruehuller, og den besluttede jeg mig for at købe også til projektet. Det betyder at jeg kan skrue bordpladen i arbejdsbordet nedefra, og derfor have en ubrudt overflade. Det er naturligvis meget overkill. Arbejdsbordet ville være ligeså fint med vinkelbeslag nedefra eller undersænkede skruer i bordpladen. Men det var en undskyldning for at købe noget jeg havde kigget længe på.

Jeg optog hele processen til at jeg kunne lære af det, og forhåbentligt dele processen på den måde. God fornøjelse hvis du har lyst til at bruge 20 minutter på at se dem.
Først det store arbejdsbord.

 

 

 

 

 

 

 

 

Derefter det lille arbejdsbord og kapsavsbordet.

 

 

 

 

 

Kom endelig med kommentar til bordet, metoden eller video.
Mvh Hobbysnedkeren.