Rust på værktøj.

Det er ingen sag at fjerne rust på værktøj, hvis blot man kender den rigtige metode. Jeg besluttede mig for at rydde op i det gamle værktøj i værkstedet og i den forbindelse teste 2 forskellige metoder. Nemlig WD40 og eddikesyre. Eddikesyre er en klar vinder. Jeg optog en video af processen her:

 

Jeg lod værktøjet ligge i hhv 5% eddikesyre eller med et godt lag WD40 natten over, ca 16 timer. For noget af værktøjet var dog ikke nødvendigt med syrebad, men her kunne rusten fjernes med lidt WD40 og en skuresvamp (ikke vist i video).
Som man kan se på videoen, så er syrebadet HØJST effektivt til at fjerne rust. Men man skal vide at det også fjerner belægning/maling, og derved står man tilbage med et stykke værktøj der ikke længere har nogen rustbeskyttende ydre overflade.
Start med lidt WD40 og en svamp, inden syrebadet. Det kan tit fjerne de fleste små pletter rust og man undgår at udsætte metallet for meget. Men ved svært rustet værktøj kan man ikke slå et eddikesyrebad. Som det ses i videoen på den meget rustne guldsmedesaks (ved 2:48), så er WD40 ikke ret effektivt. Men efter eddike bad, så fjernes rusten næsten med et stykke papir.

Metode:

Fortynd 32% eddikesyre til 5% eddikesyre. (ca 5 dele vand, 1 del syre) i en plastikbeholder
Tilsæt rustent værktøj og lad boble i 1 til 16 timer afhængig af rust niveau.

Tag værktøj op og skyl i vand til at neutralisere syre.
Aftør med køkkenrulle.
Tag evt. genstridigt rust med skuresvamp eller ståluld. Jeg brugte ”middel” ståluld eller klasse 2 som det også hedder.
Sørg for at give det en rust beskyttende olie efter, i det her tilfælde brugte jeg bare WD40.

Efter et processen står du med et stykke værktøj uden rust, men også et meget ”nøgent” værktøj uden rusthæmmende belægning eller lign. Så derfor skal du være påpasselig med din opbevaring fremover. En svensknøgle uden overfladebehandling kan ikke ligge mange dage udenfor før det er helt dækket i rust igen. Hvis dit værktøj har træhåndtag vil jeg anbefale at bruge voks i stedet for WD40 eller olie til at behandle det. Fx en bivoks fra TripTrap.

Behandl dit værktøj ordentligt, så sparer du penge og besvær. Smid din mail herunder, så går du ikke glip af næste gode tip eller projekt.

God fornøjelse, Hobbysnedkeren.