I det her projekt lavede jeg nogle svævende hylder af en palle jeg havde liggende. Jeg har længe haft et udestående på et par hylder til krydderier , så med sidste projekt i hus, nemlig Afretterbordet til bordsaven, skulle det være muligt at lave nogle pæne hylder ud af en meget brugt palle.

 

Afrette træ fra pallen.

Jeg startede med at skære det træ ud af pallen jeg skal bruge med en rundsav. Så udvælges de bedste stykker træ og jeg prøver at skabe en nogenlunde flad side med en håndhøvl. Det er vigtigt at starte med en flad side, hvis jeg skal bruge bordsaven til at rette de andre sider af træet op i forhold til den ene flade side. Jeg kan referere den flade side op af bordsavens hegn og skære den anden til så den er parallel med den første side. Herefter kan jeg anvende mit afretterbord til at skære den lange kant til i en 90 graders vinkel på den flade side. Fordelen ved afretterbordet er at træet ligger fast og jeg får et helt lige snit. Hvis jeg lagde et stykke skævt træ op af bordsavens hegn, så kopierer jeg den skævhed til den side jeg skærer. Når den ene side er lige, så lægger jeg den op af bordsavens hegn og får en side mere der er helt parallel med den første side. Så skulle jeg gerne stå med et stykke afrettet træ, helt uden en afretter.

Pudse træet.

Jeg valgte at runde de 3 kanter på hylden der ikke støder op imod væggen. Jeg brugte en almindelig høvl til at skabe en god form og så pudsede jeg det hele med sandpapir. Når man anvender paller til at lave sine hylder og afretter dem med en bordsav, så står man med et lidt groft stykke træ. Derfor skulle der slibes en del, først med 80 korn, så 120 og til sidst 240. Jeg valgte ikke at høvle mine hylder efter jeg afrettede dem, så de står med en smule savmærker i overfladen. Men jeg synes ikke det gør så meget at man kan se processen i resultatet. Men for at blødgøre de kanter der måtte være, tog det tid at slibe pænt.

Ophæng.

For at skjule ophænget valgte jeg at anvende hægtebeslag fra Bauhaus indsat i to vandrette stykker der er samlet med hylden i en krydssamling. Jeg lod stykkerne være 2 x bredden på hylden, så krydssamlingen skar halvejs ind i de vandrette stykker. Jeg rundede desuden hjørnerne på stykkerne, for at bløde designet lidt op.

Jeg prøvede først at lave krydssamlingerne med stemmejern, men fyrtræet er for blødt og flækker og revner. Så jeg anvendte min bordsav i stedet og tog kun det allersidste med et stemmejern.

Bejdse og overfladebehandling.

Efter limning bejdsede jeg mine hylder med mahogni farvet bejdse. Jeg valgte at farve dem for at skjule det grønne skær en europalle har, og bejdsen blev fint taget imod af træet. Jeg havde et prøvestykke jeg testede lak og bivoks på. Ideelt bruger man lak til en bejdset overflade, da det forsegler bejdsen inde. Men jeg var bare vild med den glans og tekstur træet får med voks. Det kan være der kommer til at trække en lille smule bejdse ud af hylderne i voksen, og vil smitte af på en klud. Men det må jeg tage med. Man kan heller ikke anvende andet end en klud med vand til at tørre hylden med når der anvendes voks.

Så er hylderne op og klar til brug. Fuldt tilfreds med mahogni bejdsen og den glatte voksoverflade.

Et fint lille projekt og nu har jeg to små hylder af paller i mit køkken til krydderier. Jeg vil ønske jeg havde lavet 4.

Smid din mail på siden, hvis du vil have at vide hvornår næste projekt er klart. Tak for kigget.